Stoppen met onnodig snacken
Blog

STOPPEN MET ONNODIG SNACKEN – MIJN 5 TIPS

Quarantaine dag…. ? Weet jij het nog? Inmiddels is dit verlengd tot 28 april, en zitten we dus nog precies 28 dagen massaal thuis, als het niet langer is. Een veel gevraagde vraag in mijn Q&A’s en Instagram DM, gaat over het tegen gaan van snacken uit verveling oftewel onnodig snacken / snackgedrag.

En geloof me, je bent niet alleen. Ik heb dit inmiddels chill onder controle, echter heb ik hier zeker veel mee gestruggeld. In deze blog wil ik je 5 gemakkelijke tips geven die dit gedrag kunnen voorkomen. Dit gaat ervoor zorgen dat jij over 4 weken niet 4 kilo zwaarder bent en/of jouw vet verlies doelen kunt gewoon behalen!

Tip 1: Zorg dat je je niet gaat vervelen: blijf bezig!

De reden dat veel mensen onnodig snacken is omdat ze zich vervelen. Herkenbaar? Nu kunnen we gaan kijken naar je voedingspatroon, en bekijken hoe we dit kunnen optimaliseren. Echter is de oplossing veel gemakkelijker: zorg dat je je niet verveeld. Plan(ook wanneer je thuis bent) activiteiten en taken in. Zorg dat je lekker bezig kunt zijn, en hierdoor ook niet in de verleiding komt om te gaan snacken. Wat je allemaal kunt doen, lees je hier.

Stel je werkt thuis, je werkt in de woonkamer en kijkt regelrecht naar de keuken de gehele dag *guilty*: dan kun je het beste een goede plek inrichten om te gaan werken. Wellicht niet kijkende naar de keuken. En daarbij, net als op je werk, werken met eetpauze’s! Hierover bij Tip 4 meer!

Tip 2: Blijf verzadigd, eet veel volume rijke producten: voorkom onnodig snacken

Door verzadigd te zijn, is de kans groter dat je onnodig gaat snacken. Zorg ervoor dat je voldoende groente en fruit eet, en flinke maaltijden als je wel besluit te eten!

Volume rijke producten zijn:

  • Groente
  • Fruit
  • Gepofte Tarwe (lekker in je kwark!)
  • Zelfgemaakte soep (gelijk ook een leuke activiteit om deze soep te maken)

Eet dus een lekker bord soep met wat rijstwafels voor je lunch in plaats van 2 boterhammen met hagelslag. Hierdoor zul je verzadigd zijn en is de kans op onnodig snacken veel minder groot

Tip 3: Plan je maaltijden in

Door van te voren al een duidelijke planning te maken, wat je eet en wanneer je gaat eten: zul je minder geneigd zijn om tussendoor te gaan snacken. Je weet inmiddels wanneer je volgende maaltijd is, en zult tussen je maaltijden door veel effectiever werken. Door je maaltijden in te plannen, kun je ook bewuster bezig zijn met welke maaltijden je eet; meer groente en fruit dus! Vaak zie je dat als je op het moment zelf een keuze moet maken, de neiging om naar suiker rijk eten te neigen, veel groter!

Werk je thuis, dan raadt ik aan om je normale werk ritme aan te houden. Neem pauze wanneer je ook pauze zou nemen als je op kantoor was.

Tip 4: Vraag jezelf af of je echt honger hebt

Als je een half uur geleden een goede maaltijd gegeten hebt, heb je nu echt geen honger. Tenminste, als je voor een verzadigde maaltijd gekozen hebt! Denk dus twee keer na voordat je gaat snacken.

Daarbij is het belangrijk om voldoende vocht in te nemen. Merk je dat je trek krijgt/hebt, drink eens een grote kop thee of water: de kans is groot dat je trek al wat afneemt. Wat ik zelf ook enorm lekker vind is, Crystal Clear, Cola Zero(of alle koolzuur houdende dranken die geen kcal hebben), Of Spa rood in combinatie met suikervrije ranja! Ik kan op een werk dag gemakkelijk 1,5/2 liter wegdrinken!

Tip 5: Vervang deze snack gewoonte door een andere

Het is inmiddels zo’n gewoonte geworden dat jij tussen je lunch en avondeten gaat snacken, dat bovenstaande tips niet meer werken. Kijk dan eens of je deze gewoonte kunt vervangen voor een nieuwe gewoonte! Ga hardlopen tussen die tijd, ga een boek lezen of ga dan eventjes soep maken en vervolgens je soep eten!

Door je oude gewoonte (snacken om 16:00) te vervangen voor een nieuwe gewoonte (hardlopen) zul je jouw negatieve gewoonte vervangen voor een positieve! Dit vergt natuurlijk wel discipline en doorzettingsvermogen op de eerste dagen. Het kan enorm helpen om een gewoonte kalander te maken, om dagelijks bewust te blijven van je nieuwe gewoontes!

Keep your goals in mind!

Zorg dat je duidelijke doelen voor jezelf hebt, en wees hier dagelijks bewust van. Extra snacken gaat je uiteindelijk geen positieve gevoelens opleveren op lange termijn! Blijf lekker bezig, eet volume-rijke producten en vertrouw in jezelf!

Struggle jij hier veel mee of heb je je eetgedrag goed onder controle?

Liefs Diede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *