Blog

JE VRIJE TIJD NUTTIG BESTEDEN

“Wat te doen met al deze vrije tijd” – Dit is een vraag die mij veel gesteld is afgelopen dagen. Geen idee waarom de vraag aan mij gesteld werd, maar blijkbaar ben ik iemand die veel vrije-tijd inspiratie heeft???? #weerwatnieuwsgeleerdovermijzelf Anyway, ik wil deze vraag beantwoorden voor jullie, echter denk ik dat iedereen wel antwoord op deze vraag kan geven. Je kunt genoeg dingen bedenken die je kunt doen. Denk alleen al aan studeren, boeken lezen, je kamer opruimen. Echter, is het veel gemakkelijker om lekker in bed te blijven, Netflix te kijken, een beetje op Instagram te zitten, om 14:00 te beseffen hoe saai dat eigenlijk is, nog meer Netflix kijken en vervolgens om 19:00 balen dat je niks gedaan hebt vandaag. Je vrije tijd nuttig besteden is dus helemaal niet zo lastig, echter je luiheid overwinnen wat meer.

Later zal ik zeker wat tips gaan geven over dingen die je nu kunt ondernemen (voor de mensen die daadwerkelijk benieuwd zijn), echter wil ik eerst eens gaan praten over de motivatie om daadwerkelijk dingen te ondernemen nu.

We zijn gewoon lui.

Jij bent lui.

Je vriendin is lui.

Iedereen die hele Netflix shows binge-watched is lui.

Trust me, ik ben tot zekere hoge ook lui. Lui zijn kan prima.

Echter staat onze luiheid ons vaak wel in de weg om dingen te ondernemen die ons verder zullen brengen. Het is simpel weg gemakkelijker om in bed Netflix te kijken, dan wat wij beginnen aan een nieuw boek. Je slaapt liever uit, dan dat je opstaat om een rondje te gaan wandelen.

Dit is echter wel iets wat we kunnen veranderen. (Ik ben geen verander expert, ik spreek alleen uit wat ik denk, vindt en zie in de praktijk). Een aantal tips die ik je hierin wil geven:

Jezelf motiveren

 1. Maak duidelijke doelen met jezelf. Waar wil je naar toe, waarom wil je daarnaar toe. Om als voorbeeld te nemen: De huidige maatregelingen duren tot minstens 1 juni. Wat wil jij bereikt hebben op 1 juni?
 2. Wat moet je doen om deze doelen te bereiken? Indirect worden dit de stappen die je moet ondernemen om richting jouw doel te werken. Wil jij 3 boeken uitgelezen hebben op 1 juni, dan moet jij daadwerkelijk boeken vinden die je kunt lezen. Wil je 10 km kunnen hardlopen, moet jij beginnen met hardlopen.
 3. Begin klein. Als het je doel is om meer te hardlopen, begin dan niet met 10 kilometer. Start klein, begin met 1 kilometer, ga door met 2. Door kleine stappen te maken zul je minder snel opgeven.
 4. Stop met uitstellen. Van uitstel, komt afstel. Het kan helpen om vroeg te beginnen, wil jij meer hardlopen: zet de wekker een half uurtje eerder en begin je dag hiermee. Dan kun je het gelijk afstrepen en zul je er niet de hele dag tegen aan hikken.
 5. Stop niet. Als je een dag mist, pak de volgende dag je gemaakte doelen weer op.
 6. Maak een daadwerkelijke planning en houdt jezelf hieraan. Door dagelijks op te schrijven/na te denken over wat je wilt gaan doen, is de kans op slagen stukken groter. Het kan enorm helpen om dit elke ochtend eventjes te doen!

Welke doelen kan ik zetten voor mijzelf?

 1. Boeken lezen! By far een van de meest efficiënte dingen die je kunt doen als je de gehele dag thuis zit. De boeken die ik het meest aanraad vindt je hier.
 2. Ga eens een grote schoonmaak houden. Wellicht moet de zolder al tijden leeggehaald worden(Guilty) of kun je jouw kamer/appartement eens onder handen nemen.
 3. Bakken!!!! En dan vooral mijn Eiwitrijke Kwark Taart
 4. Kom in beweging. Denk aan stukjes wandelen, fietsen, skaten of hardlopen. Wellicht heb je normaal nooit de motivatie om dit te doen, echter als je de rest van de dag op de bank ligt, kun je hier prima mee aan de slag gaan.
 5. Studeren. Of dit nou voor jouw studie is, of aan de slag gaat met zelfstudie. Je hebt de keuze om Netflix te gaan kijken, of jezelf bij te scholen. Die kennis kan je uiteindelijk verder brengen, Netflix kijken gaat echter niets opleveren voor je.
 6. Doe alles wat je normaal niet doet/geen energie voor hebt. Ik ken zoveel mensen die een Educatieve Instagram willen starten, een Website willen beginnen, een cursus willen volgen, een taal willen leren, of wellicht beginnen met yoga. Er is zoveel wat je kunt doen. Echter, zijn al die handelingen net wat meer uit je comfort zone dan de hele dag op Instagram scrollen.

Jij staat jezelf in de weg bij alles wat je kunt gaan doen. Elke dag/moment heb je de keuze om productief te zijn, of toch nog een keer om te draaien in bed. Begin vroeg, zet (dagelijkse) doelen, stel niks uit en crush je dagen!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *